Before posting, please read: When to use this forum, when to submit a help ticket

Author Topic: Solved. SLM and Bandhelper crashing Mid Song.....This is why.  (Read 3940 times)

Moon Dog

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 64
  • Karma: +2/-0
Solved. SLM and Bandhelper crashing Mid Song.....This is why.
« on: February 11, 2018, 08:03:11 pm »
Hey everyone...almost Valentines Day...don't forget your Lover.

So I have had the experience where SLM and Bandhelper have Stopped/Crashed in the middle of song at my shows.
It is fairly terrifying and hopefully this solution I found will help insure that this never happens to you.

It appears to have to do when you have an automation track that calls out for a Midi Preset that isn't present. How does this happen when you need the Midi Presets to create the automation. Great Question.

How this happened the latest time I had this issue was, I had two presets that I was testing to see which one I liked best. Initially I picked P32. And created the automation.

Then I decided I didn't like P32 after all and I went in and replaced it with P31 directly in the Automation.
Then I was editing something in the song file and decided to clean out the Midi Presets that were not being used in the song.....but I accidentally deleted P31!!!

So now I had a mismatch between my automation and my presets.
Sure enough at the exact time when that preset was being "Called" Bandhelper crashed.

I put the preset back and everything works perfect.

I have tons of songs and work late into the night and I just goofed up....it may happen to you too.
So remember the lesson I had to learn the hard way.

Oh and don't make any last minute changes after dress rehearsal. Thats when I decided to update and clean up. Big mistake.

Cheers.

Moon Dog
 

arlo

  • Administrator
  • Senior Member
  • *****
  • Posts: 5858
  • Karma: +146/-3
Re: Solved. SLM and Bandhelper crashing Mid Song.....This is why.
« Reply #1 on: February 12, 2018, 09:10:43 am »
I can look into that and fix the crash if that happens. Was that with iOS or Android?

Moon Dog

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 64
  • Karma: +2/-0
Re: Solved. SLM and Bandhelper crashing Mid Song.....This is why.
« Reply #2 on: February 19, 2018, 11:25:48 am »
iOS....something as simple as

If Preset is missing
Automation track ignores.

Thanks.

Jeff

arlo

  • Administrator
  • Senior Member
  • *****
  • Posts: 5858
  • Karma: +146/-3
Re: Solved. SLM and Bandhelper crashing Mid Song.....This is why.
« Reply #3 on: February 21, 2018, 07:46:47 pm »
I couldn't reproduce the problem. I recorded an automation track that calls a specific MIDI preset, then I tried removing the preset from the song, and deleting the preset completely. In both cases, the automation track just called the first preset attached to the song. I tried removing all the presets from the song and then the automation track just didn't do anything.

Can you recreate the problem and then submit a help ticket?

https://helpdesk.arlomedia.com/arlomedia