Before posting, please read: When to use this forum, when to submit a help ticket

Author Topic: Markers - Automation - Midi  (Read 2990 times)

Max Headroom

  • Newbie
  • **
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
Markers - Automation - Midi
« on: August 09, 2022, 06:41:38 AM »
Hi

Not been on here for a LONG time - very glad to see its still thriving.

Brief background - been using Set List Maker for quite some time now and frankly could not function without it! Started as just a setlist whilst playing guitar, then added pedalboar FX switching and control of sample playback in AUM, and then control of apps in AUM linked to my Fishman Triple Play guitar setup. SLM has been there every step of the way - simply awesome.

My latest challenge is to integrate light control!!  I shall be using Photon 2 on  my ipad and want to be able to trigger changes / sequences at various points during a song. Automation is however NOT a suitable road for us, we are a live band, live drums and far to much adrenalin - and the band does not want to play to a click track.

So I came here seeking solutions / help and read a post from Arlo:

"A more generally useful idea that's already on my wish list is the ability to step through events in an automation track manually. In that case, an automation track is not really for "automation," but is a pre-programmed list of actions, with manual control over the timing. This could work here if your timing gets off because you could then switch to manual control for the rest of that song, stepping through the remaining automation events. Of course, that's pretty similar to what you already have with your scroll up/down foot switches; you would just need to stop the automation track when your timing is off, and revert to manually scrolling for the rest of that song."

The idea of a footswitch advanceable list of markers would be perfect for us - if I can attach midi presets to the markers so that advancing to the next marker would send a midi preset / presets attached to that marker. I do extensively use both the midi layout preset and 'Send At song start' options so I would like the ability to attach midi presets to markers to be an additional option NOT an either / or.  As the marker system already exists in the Lyric section maybe thats the system to expand - I wouldnt want to take away automation from those who use it. 

Even of none of the above materialises, this remains an astonishing App which has transformed my music making - Thank You



arlo

  • Administrator
  • Senior Member
  • *****
  • Posts: 4997
  • Karma: +115/-3
Re: Markers - Automation - Midi
« Reply #1 on: August 09, 2022, 01:42:45 PM »
I'll add a vote for this wish list item.

Under this approach, you would not attach MIDI presets to markers. Instead, you would program a MIDI preset send and marker jump at the same time. This gives you the flexibility to change markers and MIDI presets at the same time or at different times.

Max Headroom

  • Newbie
  • **
  • Posts: 2
  • Karma: +0/-0
Re: Markers - Automation - Midi
« Reply #2 on: August 10, 2022, 02:02:06 AM »
Thanks Arlo, a very useful seperation. 

 8)

MikeyJ

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 28
  • Karma: +1/-0
Re: Markers - Automation - Midi
« Reply #3 on: August 13, 2022, 01:44:10 PM »
Great idea! +1 for me!

Jimjam58

  • Regular Member
  • ***
  • Posts: 5
  • Karma: +0/-0
Re: Markers - Automation - Midi
« Reply #4 on: August 15, 2022, 05:56:51 AM »
I just bought this app thinking this feature was already implemented.
Bit disappointed to find out it’s not.☹️
Oh well…. Still a really great app.
Cheers
Jim

arlo

  • Administrator
  • Senior Member
  • *****
  • Posts: 4997
  • Karma: +115/-3
Re: Markers - Automation - Midi
« Reply #5 on: August 15, 2022, 08:20:10 AM »
One other thing you could do is assign both the Next Marker and Next MIDI Preset remote control actions to the same foot switch. But that would require an exact correspondence of markers to presets (you could create empty MIDI presets if you need more markers than presets), and if the current marker and current MIDI preset got out of sync somehow, you'd have to manually select the right one to get back into sync.